maanantai 31. maaliskuuta 2008

Tee-se-itse-valkokangas (DIY)

Eli ensin tarttee mainita että enpä pahemmin ole rakennellut tms. muuta kuin koulun käsityötunnilla joskus vuonna miekka ja kivi. Mutta kun alkoi taas herätä polte videotykkiin niin lähinnä Dvdplazan loistavaa foorumia lueskentelin ja ennenkaikkea näitä valkokankaan rakennusohjeita tuli kuola valuten luettua:

-    Audiovideo.fi/opas/tee-itse-taydellinen-kotiteatteri-ja-seurustelutila-joogahuone-ja-bilepaikka
-    http://www.instructables.com/id/DIY-Home-Theater-Screen-in-10-Steps/?ALLSTEPS
-    http://muropaketti.com/artikkelit/sekalaiset/panasonic-pt-ae900-vs-viewsonic-n3760w
-    https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/kotiteatteri-omakotitalon-kellariin.90907
-    https://www.youtube.com/results?search_query=diy+screen+projector
-    Opas: Videotykin valinta: Tärkeä valkokangas


Eli idea alkoi kun katsoin piruttani että mimmoisen levyn päällä on tultu nukuttua jo muutaman vuoden. (ja kyllä, tuli uhrattua oma sänky viihde-elektroniikalle)



Listaa mitä tarvikkeita mulla oli:
* Lastulevy 200 x 120 (sahasin 200 x 113) Täältä otin mitat (ilmainen)
* Tikkurila Harmony X073 1,0l. , K-Rauta, n. 19 €
* Jalkalista 12 x 42 x 3300 mdf merbau mel 2 kpl, K-Rauta 10,60 €
* Telasetti, Hong Kong 3,95 € + ruuveja / proppuja pari egeä
* Kiinnikkeet jotka sain töistä ilmaiseksi työkaverin ehdottamana 0 €
* Listan kiinnityksen tein pienillä nauloilla mitä löytyi miljoonalaatikosta 0 €
* Tarvittavat työkalut mm. jiirisaha, iskuporakone, käsisaha, vatupassi sain lainaksi töistä 0€
Eli ammattilaiset hymyilevät varmasti näille kokemuksille mutta itse olen täysin aloittelija timpurin hommissa eli asiaan:
Käytin vanhaa aikanaan broidilta saatua vanhaa sängyn kehikkoa sahaus- sekä maalausalustana:



Tässä työkalut mitä siis töistä sain lainaksi:



Hioin pikkasen sahatun laidan reunoja ja pyyhin kostealla rätillä suurimmat pölyt ym. pois ja aloitin maalaamisen:



Vedin ekan kerroksen tikkurilaa => odottelin pari tuntia ja heitin toisen kerroksen.
Odottelun välissä sahasin Jiirillä listojen kulmat 45 asteeseen ja tottakai yksi sivulista tuli sahattua väärinpäin (pyöreä reuna ulospäin) mutta eipä tuo juuri haittaa. Paperiveitsellä pikkasen korjailin (lista sen verran pehmeää että hyvin onnistuu)





Jossain vaiheessa illalla huomasin jonkun töhnän maalatussa levyssä ja otin pois sen ja tietenkin siihen jäi jälki eli vetelin kolmannen kerroksen tikkurilaa eli mulla meni melkein koko purkki maalia sillä onhan sillä kokoakin.

Tässä kuva listat paikalla olevasta screenistä. Maali näyttää valkoiselta vielä mutta muuttuu harmaan sävyiseksi aikanaan.



Kun siis ypöyksin tätä väsäsin ja kun ei ollut ketään nostoapuna niin raahasin keittiöstä pakastimen mitä hyväksi käyttämällä sain nostettua screenin kiinnitettyihin kiinnikkeiden päälle eli menin pakastimen päälle, nostin screenin (ei mikään kevyt) myös pakastimen päälle ja sitten screenin alareunasta kiinni ja seinää pitki nostin ja sokkona / tuurilla sain kuin sainkin levyn kannakkeiden päälle.





..mutta kun en kunnolla ollut suunnitellut niin en saanut sitä mitenkään kiinni yläreunoista ja aikani siinä vähtäsin niin tottakai se pääsi rojahtamaan alas ryminällä   😅



Onneksi mitään suurta tuhoa ei päässyt syntymään. Screenin kulma murtui ja listatkin pikkasen kärsivät mutta murtuneen kulman sain piilotettua listojen alle. Tällöin päätin että päivä on pulkassa => siivosin jälkiä ja menin lattialle nukkumaan.. (kun kerran sänkyä ei enää ollut)  🙄

Seuraavana päivänä miettisin pikkasen paremmin että mitä tehdä siinä kohdassa kun olen saanut screenin nostettua taas kiinnikkeiden varaan eli suoritin jotain mittaustoimenpiteitä missä en ole etevimmilläni ja otin myös ennen nostoa kaikki akkuporat jne. saataville.

No mittaus onnistui sen verran hyvin että nostettua screenin jälleen kannakkeille niin ruuvasin ennen nostoa yläkiinnikkeet levyyn paikalleen ja seinässä oli reiät valmiina, niin kolmesta paikasta sain sen yhden kohdalleen..



Se onneksi riitti pitämään screenin pystyssä että sain alhaalta kiinnitettyä. Sitten hyppy taas pakastimen päälle ja poraamaan uudet reiät yläkiinnikkeille ja ruuvilla kiinni ylhäältä!

Tältä se sitten näyttää:



Yhteenvetona voi sanoa että lopputuloshan ei ole loistava mutta omasta mielestä se on vähintäänkin riittävä ja onhan tuo hienon näköinen tuossa seinällä!

Halpa ratkaisu tälläinen ehdottomasti on. Hintaseurannasta kun kattelee hintoja niin huhhuh sentään. Voin suositella kaikille. Jos tämä onnistui multa niin varmasti onnistuu monelta muultakin ei-ammattilaiselta.

 

Grandview Cyber 106″ 16:9 (132x234cm) mattavalkoinen käsin rullattava valkokangas 60cm mustalla dropilla pistetty tilaukseen. Näin saa valkokankaan laskettua alas ettei niska kipeydy kun nykyinen kiinteä screen on sen verta korkealla.



   

Monipinnoitettu rakenne lasikuitutaustalla estää kankaan rypistymistä ja aaltoilua
    Helppo asennus
    Tyylikäs valkoinen runko
    Katseluala: 2340 x 1320 mm
    Kankaan mitat: 2509 x 1997 mm
    Pakkauksen mitat: 2769 x 155 x 160 mm
- https://www.verkkokauppa.com/fi/product/21734/vjbt/Grandview-Cyber-106-16-9-manuaalinen-valkokangas-valkoinen
- https://valkokangas.net/verkkokauppa.php?tuote=253&tuotenimi=Grandview+Cyber+manuaalikangas+1%3A1
- https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/kokemuksia-grandview-kankaista.58733/
- http://www.grandviewscreen.com/screen/detail/9

Edit. 29.7.2010 klo.6.31: Jotain on tapahtunut nyt lähetyksessä, ihmettelinkin että miksi ei näy tietoja:

Palvelu: Itella Express Business Day paketti

Lisäpalvelut: erilliskäsiteltynä

Paino: 16.0 kg

Tilavuus: 0 m3

Lähetyksen rekisteröinnit

28.07.2010, klo 20:08 Lähetyksen prosessissa on havaittu poikkeama, toimitus mahdollisesti viivästyy 01010 ITELLAN LOGISTIIKKAKESKUS

28.07.2010, klo 20:07 Lähetys on lajiteltu 01010 ITELLAN LOGISTIIKKAKESKUS
E: Johtui pituudesta tuo, soittivat ja oltaisi tuotu kotio mutta olin töissä ja veivät postiin mistä duunin pakettiautolla sen hain.
29.7.2010, 20:12: Tässä se sitten komeilee



31.7.2010, 15:33: Kokemuksia Grandview valkokankaasta eli kuva on erittäin hyvä vertauskohteena harmaansävyinen diy screen!  8) Kämpän ei tarvitse olla edes pimeä kun näkyy hienosti kuva, oikein onnistunut ostos oli vaikka alussa hirvitti!

Miinuksena voisi mainita tuoksun (hyviä puolia kun etsii niin flunssa päällä eli hajuaisti olematon) mikä laimenee ajan mittaan. Täällä juttua.

Huonona puolena itse kokonaisuuteen voisi sanoa että liian pieni etäisyys tykistä kankaalle, ei saa kaikkia tuumia käyttöön vaikka iso kuva onkin, videotykissä on 1,5 x zoomi, pitäis ol isompi etäisyys tai isompi zoomi.

Edit. 7.9.2010: Isompi etäisyys tulee nimittäin muutto isompaan kämppään tässä kuussa. Kattokiinnike Full HD tykille jo hommattu.

11/09/2017, 12:49


On alkanut herätä mielenkiinto rakentaa jälleen kiinteä screen jotta saisi isompaa kuvaa ja parempaa mustaa, aikomus olisi tehdä lycra kankaasta (jenkeissä spandex) tuollainen.
Dvdplazalla juttua myös. Musta ja valkoinen 3m kangas on jo tilattuna, 66€ + postit kustantaa (11€/m).



Edit 12.9.2017: Vähdätty koko päivä ja tykki saatu asennettu toiseen seinään.

Nyt on sen verran valmista että voi tehdä jonkun tiivistelmän rakentelusta.

Tarvikkeet:

   

-3m mustaa sekä mattavalkoista lycrakangasta 11€/m 66€ + postit
    -Naulauslevy 40x200 7kpl 9,03€
    -Laudat ja listat (höylätty) 22€
    -Työkaluja kuten nitoja, saha, sakset, suorakulma, vatupassi, ruuveja etc. mitä löytyi omasta takaa.
Eli alle satasen yhteensä, halvemmallakin olisi päässyt jättämällä mustan lycran pois ja maalaamalla (mattamusta spray purkki maksaa alle 5€) tai peruslakanaa (maksoi n. kympin) käyttäen.

On ollut monta vuotta tuo Grandview Cyber 106″ alasrullattava mutta aina on viehättänyt nuo kiinteät screenit enemmän ja into alkoi rakenteluprojektiin kun törmäsin tuohon lycrakankaaseen (spandex jenkeissä), googlella hakusanoilla spandex diy screen löytyy paljon juttua, Dvdplazalla myös kuten tämä.
Ensin laskeskelin kotona kuinka iso tuohon mahtuu.
 




Pistin mustan ja valkoisen kankaan tilaukseen (googleen lycra kangas ja siitä halvin paikka) ja hain kaupasta pari mustaa peruslakanaa saadakseni seinät ja osa kattoa mustaksi ehkäistäkseni heijastuksia ja kävin paikallisessa puuliikkeessä hakemassa puutavarat, pisimmät laudat oli sahattu reilu 270 cm ja mahtui justiinsa autoon että luukkukin meni kiinni.
 
 

Sahauspukkeina kävi mainiosti kaiutinjalustat. Sahana joku Einhellin muistaakseni honkkarista joskus ostamani.



Sama pää kesät talvet niin ostin liian vähän puuta, en laskenut tukipuita mukaan lainkaan niin piti rakentaa ylijäämistä pikkutuet vaikka kehikko suht tukevalta tuntuikin. Samaten kokemattomana "timpurina" jouduin sahaamaan uudemman kerran pituuden kun en laskenut mittauksia oikein.







Kehikko näin valmis, seuraavaksi listat sivuille ettei pääse painamaan screeniin kiinni.



Sitten ehkä vaativin osio eli kankaan kiinnitys kireäksi ettei ryppyjä näy, minulla on siis musta kangas alla, näin ei tartte maalailla kehikkoa. En tiedä miten ammattilaiset tämän tekevät mutta itse aloitin tuosta keskeltä ja nitojalla siitä molempiin kulmiin, sitten toiselle puolelle samalla pikkasen kiristäen kulmiin päin. Sitten siitä sivuille ja tein samat toimenpiteet, näytti onnistuvan ihan hyvin, mustaa screeniä piti pikkasen kulmista korjailla ja valkoinen menikin päälle lähes ongelmitta.









Suurimmat röhnät pistin nitojalla sileiksi ja taas jalustoja käyttäen nostin screenin seinälle, kiinnikkeinä käytin aikanaan ekaa screeniä varten saamani kiinnikkeet. Koolauksiin meni kiinni, tarkastin pienellä listanaulalla koolauksen paikan. Ekalla meni kohdalleen ja oli vielä suora kun vatupassilla tarkastin, pistin noiden väliin vaan naulat ettei pääse liukumaan pois.







Seuraavaksi musta lakana kipsilevy seinälle ihan nitojalla, niitit lähtevät hienosti pois jättäen vaan pari pientä reikää. Aloitin screenin yläreunasta ja siitä kattoa pisin niin pitkälle kuin kangasta riitti. Siitä sitten sivuille ja alas myös.





Näin se suurinpiirtein eteni ja tältä näyttää nyt. Suurin homma oli suunnittelussa ja pieni tila niin eri vähtääminen edestakaisin jne.

Kyl kelppa

Ympärillä Molton teatteriverhoa

Olen kyllä tyytyväinen, koko on 123,8 tuumainen eli 274x154, ylitti odotukset Vanha 106" Grandview Cyber on myynnissä, on uudenveroinen.

Over and out, Sammy.

01/04/2019, 13:18

Pistetääs tänne kanssa tämä:

   
 Lainaa viestistä Sammy 14/03/2019, 20:16

    Vihdoin sain aikaiseksi väsätä maski omaan pikku teatteriin, kun nykyisessä TW9300 tykissä on motorisoitu linssinsiirto muistipaikkoineen niin ei tarvinnut tehdä kuin ylämaski parhaan kuvan saamiseksi, vanhassa tykissä oli myös alamaski harmaiden palkkien piilottamiseksi. 🎥



    Tehty ihan mustasta lakanasta ja puulistasta nitojalla, lista on screenin päällä 16:9 kuvassa mutta 2.35:1 kuvasuhteessa nostan sen roikkumaan maskiksi 🤙

    Valmeissa kuvissa oli kattovalo päällä että harmaan palkin pystyi erottamaan kameralla.

Maskin tekoa

 

 

21.9.2022

Muutettu 72m2 asuntoon ja tänne rakensin 147" cinemascope diy screenin ja ostin Benq TK850 4k videotykin, täällä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tarkastetaan ennen hyväksyntää.